preskoči na sadržaj
vijesti

ŠARENI MASKENBAL U NAŠOJ ŠARENOJ ŠKOLI

Danas su učenici od 1.do 4. razreda, pod motom "Budi što želiš", došli na nastavu u veselim i maštovitim kostimima. Na jedan dan su pobjegli iz stvarnosti i uplovili u maštu poistovjetivši se s raznim likovima iz dječjih priča i animiranih filmova. Čak su u našu osnovnu školu došetali i pokoja baka i djed jer je i to na današnji dan dopušteno. Poneki učenici su sa svojim učiteljicama napravili zabavu u sportskoj dvorani, a naši prijatelji iz PŠ Brodski Varoš su ponosno prošetali naseljem.
Lijepo je barem na jedan dan u godini biti ono što nismo, ono što bismo željeli biti, ono što nas veseli i opušta!

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 24. 2. 2020. 14:27

Maškare u našem gradu

Ludo vrijeme karnevala…

U nedjelju 23.2.2020. godine u 13.30h sve „male“ maškare u našem gradu okupile su se ispred stadiona „Marsonia“. Vesela povorka koja broji oko 1180 djece krenula je prema Trgu Ivane Brlić – Mažuranić i zavladala ulicama našega grada. Bezbrojni likovi iz bajki i najljepša stvorenja iz mašte toga su dana postala glavna atrakcija u našem gradu.

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 24. 2. 2020. 12:43

Uskoro nam dolazi Pipi

Pipi Duga Čarapa u svojim putovanjima po različitim školama Hrvatske posjetit će i našu Šarenu školu. Učenici petih razreda s nestrpljenjem čekaju lutkicu Pipi koja na simboličan način potiče čitalačku pismenost, razvija kreativnost i maštovitost što je vidljivo i među našim ginjol lutkama među kojima su se našli i likovi iz Ivaninih djela. Potrudit ćemo se što više knjiga pročitati po vlastitom izboru, zamijeniti digitalni užitak čitalačkim. Već sada uživamo pripremajući dramsku igru, pišemo pisma, ukrašavamo učionicu i sudjelujemo u govornim vježbama uz temu Pipi. Svi koji žele mogu dati svoj doprinos poticanju čitalačke pismenosti, promoviranju naše jedinstvene Šarene škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 23. 2. 2020. 20:28

Materinji jezik

Prvi jezik usvajamo spontano u obitelji, tek kasnije u školi učimo normu hrvatskoga standardnoga jezika. Uz pravopis i gramatiku nezaobilazna je opća kultura iz povijesti jezika. Malo ljudi zna da je u Hrvatskoj tiskana prva knjiga koja nije bila na latinici, već na glagoljici. Dogodilo se to 22.veljače 1483., samo 28 godina iza Gutenbergove Biblije. Naš Prvotisak, Misal po zakonu rimskoga dvora, zaslužuje i prigodno obilježavanje. I ove godine učenici 7.c razreda uz razrednicu Višnju Kokanović i prof.Mariju Kševi izrađivali su glagoljička slova kojima su ukrasili svoje majice i na taj način popularizirali jezičnu baštinu i najljepše pismo - uglatu glagoljicu!

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 23. 2. 2020. 20:22

Obavijest o natječaju za ravnatelja Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 21. 2. 2020. 09:55

Kako pravilno peremo zube

Predavanje Kako pravilno peremo zube održala je medicinska sestra u 1. b razredu, 31. siječnja 2020. Učenicima je objasnila važnost redovitog i pravilnog pranja zubi te važnost oralne higijene. Učenicima je demonstrirala na koji način pravilno četkati zube. Svatko od učenika pokušao je četkati na donesenom modelu. Predavanje koje je održano učenicima izrazito im se svidjelo.

  

  

 

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 10. 2. 2020. 20:07

PROJEKT „PISMA IZ PRODUŽENOG BORAVKA“ Vijest ima dokument u privitku

Početkom listopada 2019.godine uključili smo se u Projekt „Pisma iz produženog boravka“. Voditelj ovog projekta je OŠ Vladimira Nazora Daruvar.

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 5. 2. 2020. 14:28

Izmjene i dopune šk. kalendara za 2019./2020.

KLASA:   003-06/19-01/17

URBROJ: 2178/01-08-19-03

Slavonski Brod, 20.12.2019.

 

Na temelju članka 24. Statuta Osnovne škole „Ivana Brlić-Mažuranić“ Slavonski Brod Školski odbor na sjednici održanoj 20.12.2019. donosi

 

O D L U K U

o usvajanju Izmjena i dopuna Školskog kalendara  za 2019./2020. školsku godinu

I.

Prema prijedlogu izmjene školskog kalendara, a na temelju upute Ministarstva znanosti i obrazovanja o nadoknadi izgubljenih nastavnih dana, Školski odbor na prijedlog v.d. ravnateljice Jasminke Matanić  donosi odluku o nastavnim danima u školskoj 2019./2020. godini:

23. prosinca 2019., 7. do 10. siječnja 2020., 14. do 17.travnja 2020., 18. do 26. lipnja 2020.

II.

Trajanje zimskog odmora učenika je od 24.12.2019. do 6.01.2020., trajanje proljetnog odmora učenika je od 10.04. do 13.04.2020.g. Završetak školske godine je 26.06.2020.

III.

Ova odluka stupa na snagu danom došenja.

 

                                                                                Predsjednica školskog odbora:

                                                                                Renata Hercog

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 23. 12. 2019. 13:41

Duhovna pismenost Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 18. 12. 2019. 12:43

Kartografska pismenost

Kartografi naše Škole uz školski projekt Razvijanja pismenosti posebnu pozornost posvetili  su kartografskoj pismenosti. Uz osnovnu pismenost potrebno je voditi brigu i o kartografskoj pismenosti učenika jer su sposobnosti služenja kartom preduvjet logičkog povezivanja i usvajanja znanja u nastavi i za cijeli život.

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 20. 11. 2019. 10:58

Izvanučionička nastava-Projekt (Ne) pismenost i razvijanje pismenosti Vijest ima dokument u privitku

Posjet medijskoj kući i hrvatskim institucijama

Dugo najavljivana i iščekivana izvanučionička nastava u sklopu školskog projekta (Ne) pismenost i razvijanje pismenosti uspješno je i realizirana posjetama Hrvatskoj radio televiziji, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti te Hrvatskom saboru. Cilj posjeta medijskoj kući i hrvatskim institucijama bio je ostvariti odgojno-obrazovne ishode izvan učionice u stvarnom okruženju posebice za medijsku, kartografsku, duhovnu i kulturalnu pismenost.

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 19. 11. 2019. 12:08

Digitalni strip Vijest ima dokument u privitku

Vrijeme u kojem živimo nesumnjivo je digitalno. Stripove koje smo nekada crtali, bojali danas učenici naše Škole izrađuju i u digitalnom obliku pomoću ToonDoo  digitalnog alata.Krajem školske godine 2018. / 2019. okušali su svoje digitalne vještine u svladavanju početaka pismenosti na hrvatskom jeziku. Nakon posjeta Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u kojoj su učenici u stvarnom okruženju vidjeli dragi kamen hrvatske pismenosti - Baščansku ploču, red je da objavimo i učeničke digitalne stripove koje svakako treba lektorirati ako ih jednoga dana netko poželi tiskati. Autori digitalnih stripova su učenici 7.a razreda Mateo Oroz i Valeria Kljajić.
Cilj svih nelektoriranih, a objavljenih sadržaja je potaknuti kritičko razmišljanjem o važnosti primjene pravopisnih i gramatičkih pravila, a ključnu ulogu u promicanju svih vrsta pismenosti imaju učitelji. Učiteljica Višnja Kokanović poticala je kreativnost i stvaralaštvo izradom digitalnog stripa te uz medijsku pismenost poticala i računalnu te primjenu IKT-a u znanstvene svrhe.
  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 6. 12. 2019. 15:32

Vizualna pismenost Vijest ima dokument u privitku

Pismenost je od prapočetaka ljudskog roda bila vještina razumijevanja znakova. Znakovi su zamjenivali riječi. Danas, iako imamo audio i audiovizalne medije, znakovi su prijeko potrebni u svakodnevnom životu, atime i njiohovo uočavanje i razumijevanje postaje bitno za razumijevanje suvremenog društva.

Svaka pismenost podrazumijeva usvojena znanja iz različitih područja, sposobnost uočavanja te misoni napor i kritičan odnos prema viđenom sadržaju. Vizualna pismenost nas osposobljava za funkcioniranje u suvremenom svijetu, ruši barijere nepoznavanja jezika, potiče na kritičan odnos masmedija. Prijeko je potrebno razvijati vještine snalaženja u obilju znakova i znati ih koristiti u praktične svrhe.

Vidim što vidim i razumijem što vidim!

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 25. 11. 2019. 11:47

Čitalačka pismenost

U mjesecu hrvatske knjige koji je trajao od 15. listopada do 15. studenoga pod imenom U ritmu čitanja i učenici naše škole uključivali su se različitim aktivnostima u poticanje čitanja prvo oslikavanjem naslovnice djela za cjelovito čitanje u svim razredima predmetne nastave uz stručno vodstvo prof. Antonije Stanić, kasnije najmlađi učenici 1.a razreda  izrađivali su  abecedarij gdje su postavili osnovicu čitalačke pismenosti za temelje osnovne pismenosti. U prvim slovima ohrabrivala ih je učiteljica Lucija Čorić.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 21. 11. 2019. 10:01

Računalna pismenost Vijest ima dokument u privitku

Financijska pismenost

 
Učenici naše Škole su u školskom projektu Razvijanja pismenosti proveli anketu među učenicima i njihovim roditeljima. Cilj je educirati učenike kako se obrađuju anketni podatci u obliku grafičkih prikaza, matematičkih postotaka i dijagrama. Anketu su učenici obrađivali s prof. Majom Ervaćinović, a sastavljali s prof. Magdalenom Đaković i prof. Višnjom Kokanović. Rezultate službeno i objavljujemo te se nadamo da će pridonijeti iskoraku u procesu učenja i poučavanja te populariziranju obrazovanja i važnosti škole kao odgojno-obrazovne institucije u razvijanju mlade osobe.
Anketa je provedena među učenicima 6.a i 6.b razreda i u sva tri 7. razredna odjela.
 
                                 projektni tim
  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 20. 11. 2019. 11:38

Projekt NE (PISMENOST) Vijest ima dokument u privitku

PROGRAM IZVANUČIONIČKE NASTAVE

Školskim projektom (NE)PISMENOST, planiranim školskim kurikulumom, a u organizaciji Škole i učitelja u suradnji s roditeljima prema čl.68.Zakona o pružanju usluga u turizmu i Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, isti će se provesti dana 18.studenog 2019.godine.

     U projekt su uključeni učenici 6.a, 6.b, 6.c i 7.a, 7.b, 7.c razrednih odjela. Izvedbenim planom i programom izvanučioničke nastave učenici će posjetiti Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Hrvatsku radioteleviziju, Hrvatski sabor i Meteorološku stanicu.

Svaki od posjeta ima svoje odgojno-obrazovne ciljeve, ishode i metode, tehnike i postupke istraživanja.

     Ponosimo se timom za kvalitetu i unaprjeđenje rada škole, projektnim timom i svima uključenima u ovaj izuzetno važan projekt za našu školu.

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 14. 11. 2019. 15:31

Kalendar šk. 2019./2020. godine-1.varijanta Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Edita KOVAČEVIĆ OREŠIĆ  datum: 11. 6. 2019. 19:47
» Arhiva naših vijesti    
 


Oglasna ploča

 


Korisni linkovi

 


Zakoni i propisi u OŠ


Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Ostalo

tražilice
 • Yahoo

Rječnici

Dnevni tisak

preskoči na navigaciju