2022-05-24 13:03:30

POLUZAVRŠNICA PROJEKTA „OD IVANE BRLIĆ DO IVANE MAŽURANIĆ” Zvijezde su rođene!

Projekt „Od Ivane Brlić do Ivane Mažuranić” koji traje cijelu ovu nastavnu godinu primakao se svom kraju. Kako šećer dolazi na kraju, tako smo i mi za kraj ostavili najslađe aktivnosti i druženja.

U goste su nam došli učenici i učiteljice iz Ogulina iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić. Nakon, po njihovim izjavama, iznimno zabavnog putovanja, odmora i okrepe u školskom holu i atriju, razgledali su izložbu izdanja, ilustracija i fotografija iz života Ivane Brlić-Mažuranić.  Posebno ih je oduševila naša rekonstrukcija salona Ivane Brlić-Mažuranić, a još više mogućnost fotografiranja  s Ivaninim  šeširom! Upoznavanje sa školom nastavili smo obilaskom oslikanih zidova naše škole na kojima već desetljećima žive prizori iz Ivaninih djela.

 

Uslijedilo je druženje s našim učenicima na zajedničkom sajmu učeničkih zadruga.

Ogulinska zadruga Regoč poznata je po svojim radovima u keramici pa smo se divili šahu iz davnina, šumi Striborovoj, skulpturi Ivane Brlić-Mažuranić i drugim umjetničkim skulpturama koje su izradili. Nešto smo kupili, a na poklon smo dobili prelijepu Ivaninu skulpturu. Hvala zadruzi Regoč iz Ogulina, uvijek ćemo se vas sjetiti kada pogledamo vaše predivne skulpture!

Naša zadruga Domaći pod sigurnom rukom voditeljice Ivane Bešlić, priredila je već tradicionalne vafle s nutelom, kokice, cedevitu, voćnu salatu... i sve smo u slast pojeli i popili. Da ne bi sve ostalo samo na hrani i piću, Domaći su pripremili ruksake, torbe, pernice, majice s motivima Priča iz davnine, društvene igre, raznolike, šarene i zabavne suvenire na koje smo jedva čekali potrošiti i zadnje kune.

 

Poslije sajma dogodio se, bez pretjerivanja, glazbeno-scenski spektakl u kojem su sudjelovali naši učenici-glumci, učenici-pjevači, učenici-svirači. U režiji, scenariju i kostimima naše svestrane nastavnice engleskog jezika Marije Bilić, uprizorena je predstava po motivima priče iz davnine Ribar Palunko i njegova žena. Zbor, svirači i solisti pod ravnanjem Tajane Novak podigli su cijeli doživljaj izvedbom songova od More, more, preko Večeras je naša fešta (tko ne piva s Budainke nije!), Nije u šoldima sve, Love and marriage, Sound of silence, dokazali su i pokazali višestruke talente naših učenika. Ribar Palunko, poznatiji kao Borna Safundžić iz 5.b osvojio je sve simpatije publike, ali da nije bilo Mani, njegove hrabre i poduzetne žene, Lucije Zorić iz 5.a, stradao bi Palunko kod Kinga, Eve Nikičić i njezine bratije lady Snake, Lorene Oroz, Ćele, Ivana Nenadića i Lešija, Marka Butkovića. Cijelu predstavu uljepšavale su umjetnički i duhovito oslikane kulise naših likovnjaka pod budnim okom i vodstvom nastavnice likovne kulture, Ivane Krešić. Oni su primijetili kako samo slovo dijeli Palunkovu omiljenu hranu lobodu, od slobode, jedine istinske Palunkove želje nakon što je isprobao bogatstvo u sužanjstvu prodavača droge, igara na sreću i kamatara. Na svu sreću, Mani je ipak bilo dovoljno stalo do Palunka da hrabro pregazi sve prepreke i spasi svoje najdraže, Palunka i sina Vlatka.  Za ljubav im treba samo žena, čovjek i more, za sreću dijete iz ljubavi, mali Vlatko. Nakon što smo oduševljenim pljeskom pozdravili sretan kraj, zvijezde našeg spektakla rado su pozirale za selfije s oduševljenom publikom, dijelilo se i autograme. Zvijezde su rođene! Bilo je tu i suza radosnica ponosnih roditelja. Trud, rad, uporno vježbanje do savršenstva su se isplatili! Jedva čekamo sljedeći termin predstave da ne moramo rastjerivati prekobrojnu publiku željnu dobre zabave!

 

Nakon ove raspjevane katarze uputili smo se sa svojim gostima do grada pa uz stručno vodstvo nastavnice likovne kulture Ivane Krešić, obišli tvrđavu, korzo, spomenik Ivani, kuću Brlić i sve skulpture iz Priča iz davnine koje su naši gosti isprve povezali s pripadajućim im pričama.  Uslijedilo je slobodno vrijeme za potrebe gastronomske prirode.

 

Rastali smo se s našim gostima uz obećanje uzvratnog susreta 10. lipnja u Ogulinu na Festivalu bajki, na koji ćemo svakako povesti naše zvijezde: fenomenalnog Palunka, hrabru Mani, opasnog Kinga, instagramušu Zoru-djevojku, lady Snake, Ćelu, Lešija, sve predivne pjevače, svirače, glumce...

 

Do viđenja u Ogulinu, od Ivane Brlić iz Slavonskog Broda do Ivane Mažuranić iz Ogulina!

 

 


Osnovna škola "Ivana Brlić - Mažuranić" Slavonski