2022-06-15 09:06:44

„Od Ivane Brlić do Ivane Mažuranić” u Ogulinu

Dvadesetak dana nakon posjeta učenika i učiteljica OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Ogulina Slavonskom Brodu, učenici i učiteljice iz OŠ „Ivana Brlić-Mažuranić” iz Slavonskog Broda uputili su se u uzvratni posjet.

U ranim jutarnjim satima 10. lipnja četrdesetak učenika koji su sudjelovali u izvannastavnim aktivnostima i provedbi projekta i tri učiteljice krenuli su put Ogulina.

Nakon toplog dočeka i obilaska sestrinske škole, uslijedilo je otvorenje 17. Ogulinskog festivala bajke, uz mažoretkinje, stražare u svečanim odorama, animatora na štulama, nastup učenika Prve osnovne škole. Sve prisutne pozdravili su direktorica Turističkog ureda, županica Karlovačke županije i gradonačelnik Ogulina. Na kraju otvorenja svi su zapjevali i zapljeskali Bojanu Jambrošiću kojeg će kasnije vidjeti u ulozi vuka. Gostoljubivi domaćini pripremili su besplatne deserte za sve.

U šetnju i razgledanje Ogulina povela nas je ravnateljica škole, gđa Anđelka Salopek. Upoznala nas je sa spomenicima i crkvom, provela kroz Park izviđača, pričala o Đulinom ponoru i rijeci ponornici, spletu špilja koji su tek istraženi u duljini od 16 kilometara, a sežu i dalje.

Na red je došao posjet Ivaninoj kući bajke. Čuda koja skriva otkrivao nam je Malik Tintilinić, sat vremena brzo je proletio u istraživanju ilustracija, portreta, zidnih slagalica, predmeta iz bajki, knjiga, crtića, a na kraju smo svi posjetili Bjesomara u njegovoj špilji i saznali naše supermoći. Od onih koji osmijehom ispravljaju jedinice do onih koji skakuću po oblacima, zvižduču, pjevaju i ludiraju se, Bjesomar nas je nasmijao i zabavio. Čini se da je Potjeh dobro utjecao i na njega.

U posjetu Zavičajnom muzeju u Frankopanskom kaštelu vidjeli smo zbirku Domovinskog rata, etnografsku zbirku, spomen sobu Ivane Brlić-Mažuranić i zatvorsku ćeliju Josipa Broza.

Ispred kaštela dočekao nas je opet Bojan Jambrošić, ovaj puta kao vuk u predstavi Mi o vuku. Lijepo ukrašena pozornica, bale slame prekrivene krparama za sjedenje pridonijeli su uživanju u gledanju ovog zabavnog mjuzikla. Potpuno smo promijenili mišljenje o vuku i zaputili se istražiti ponudu slatkiša, suvenira, obojati kosu i oslikati lica.

Prebrzo je došlo vrijeme rastanka, obećali smo jedni drugima da ćemo nastaviti suradnju, veže nas život naše velike književnice, prijateljstva i lijepa zajednička druženja.


Osnovna škola "Ivana Brlić - Mažuranić" Slavonski