preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivana Brlić - Mažuranić" Slavonski Brod

ŠKOLSKI PROJEKT „OD IVANE BRLIĆ DO IVANE MAŽURANIĆ”

ŠKOLSKI PROJEKT „OD IVANE BRLIĆ DO IVANE MAŽURANIĆ” POSJET IZLOŽBI FOTOGRAFIJA „SRDCE NEDA SPAVAT”

Prva aktivnost u sklopu školskog projekta „Od Ivane Brlić do Ivane Mažuranić“  bila je posjet izložbi na brodskom korzu pod nazivom “Srdce neda spavat”. Ova izložba fotografija Dragane Jurišić otvorena je  8. rujna, u organizaciji Otvorenog likovnog pogona iz Zagreba i partnerima u organizaciji Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda i Muzejom Brodskog Posavlja. Kustosica izložbe je apsolventica povijesti umjetnosti Hana Katanić. 

 

U prozorima Kuće Brlić u Slavonskom Brodu izloženo je 11 fotografija koje su nadahnute privatnim životom Ivane Brlić-Mažuranić. Svaku fotografiju Ivaninih sugrađanki iz današnjeg vremena, prati crno bijela „pa slika“ fotografija Ivaninog života i suvremene fotografije te citat iz dnevnika kao njihov opis.  

 

Učenici su imali zadatak u sklopu projekta napisati svoj osvrt na izložbu te inspirirani izložbom kao pričom o životu jedne žene, majke, književnice, izraditi fotokolaž fotografija svoje majke kao kronološki pogled na njen život i završiti ga fotografijom u boji iz današnjeg vremena. 

Učenici koji su posjetili izložbu i sudjelovali u aktivnostima su: Domenika Dujić, Petra Ačkar, Gabriela Vučak iz 8.a, Antonia Dardalić, Tea Koćubij, Lea Forgač, Stjepan Rajković iz 6.c, Martina Grabarević iz 7.a, Lana Marić, Antonela Jozić i Lorena Oroz iz 8.b. 

Izložba bi bila odličan zaključak cijelog projekta jer objedinjuje cijelu ideju našeg projekta u toj izložbi: da prikažemo život, razmišljanja i stvaralaštvo Ivane Brlić- Mažuranić, ali i na ovaj način bit će dobra motivacija za naš daljnji rad.  

U nastavku pročitajte i pogledajte radove i fotografije nastale provedbom ove aktivnosti. 

 

zložba „Srdce neda spavat” nalazi se na trgu Ivane Brlić-Mažuranić. Na izložbi se izlažu slike današnjih ljudi i ispod toga se izlažu slike Ivane Brlić Mažuranić iz prošlostiIspod slike je opis vezan za sliku a zapravo isječak iz njenih dnevnikaIzložba je o Ivaninim mislima i događajimaNajviše mi se svidjela slika dviju djevojaka i citat:

 “U slavu vam bilo životarenjeVegetiraj pak budi sretan!

Ja se nedamBaš se nedam. Ja hoću živjetiHoću djelovati. Ne djelovati kuhačom ili iglom jer to neznam. Ja hoću nečim čime se stvara korist… Ja ću se izmaknuti tom tužnom životu.” 

PETRA AČKAR, 8.a 

Sa svojim prijateljicama posjetila sam izložbu "Srdce neda spavat" koja je bila na Trgu Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu. Fotografije djevojki, djevojčica i žena bile su na prozorima kuće Ivane Brlić-Mažuranić i svaka je fotografija uz sebe imala citat. Izložba je o Ivaninom životu koji je opisan uz citate i fotografije žena jer se svaka žena može pronaći u njenim raspoloženjima i osjećajima. Najviše mi se svidjela fotografija i citat dvije mlade djevojke jer sam se tu mogla i ja pronaći. 

DOMENIKA DUJIĆ, 8.a 

 

Izložba SRDCE NEDA SPAVAT 
Izložba pod nazivom „SRDCE NEDA SPAVAT" postavljena je na gradskom Korzu, na prozorima kuće Ivane Brlić-Mažuranić i traje 8.9.-22.9.2021. godine. 
Na izložbi su izloženi Ivanini citati o različitim događajima iz njenoga života, zajedno s fotografijama koje opisuju događaj ispod kojih se nalazi sam citat. 
Uživala sam u izložbi ali mi se najviše svidio citat gdje je rekla da joj je ideal nešto postati. 

LANA MARIĆ, 8.b 

 

 

 

Skulpture iz bajki u projektu „Od Ivane Brlić do Ivane Mažuranić“

Jučer, 9.2.2022. odabrane učenice koje sudjeluju u radu INA upoznale su se sa skulpturama iz djela Ivane Brlić-Mažuranić koje su dio projekta Brod-grad iz bajke.  Prva postavljena skulptura u Slavonskom Brodu je brončana skulptura Potjeha. Prikazuje Potjeha kojemu iz torbe na leđima viri bijes. Postavljena je 2011. godine na Šetalištu braće Radića, a rad je akademske kiparice Ljubice Buble Dragojević. 
Sljedeća brončana skulptura koju su posjetile bila je Lutonjica Toporko. Skulptura je postavljena 2011. godine pokraj Strojarskog fakulteta, a prikazuje sjedećeg djeda Neumijku i sićušnog Toporka. 
Nakon Toporka na redu je bila brončana skulptura šegrta Hlapića koja se nalazi u parku pored Strojarskog fakulteta. Prikazuje malenog Hlapića kako izrađuje čizmu. Postavljena je 2020. godine, a rad je akademskog kipara Kuzme Kovačića. 
Učenice su također posjetile i spomenik Ivane Brlić-Mažuranić koji je grad Slavonski Brod podigao za njezin 130. rođendan. Spomenik je otkriven 2004. godine na Trgu Stjepana Miletića, gdje se nalazio sve do 2011.godine kada su ga premjestili na središnji gradski trg koji nosi Ivanino ime. 
Posljednja i najnovija skulptura koju su učenice posjetile bila je brončana skulptura Viteza Relje u borbi sa zmajem. Rad je kipara Tomislava Kršnjavija, a postavljena je 2020.godine uz rijeku Savu. Osim što su se učenice podsjetile na Ivanine bajke, također su i skicirale skulpturu Relje i zmaja u stilu kroki.  

Nadamo se da je učenicima bilo zanimljivo i da ih je ovaj obilazak motivirao na čitanje Ivaninih Priča iz davnine. 

Lana Marić 

MANIFESTACIJA OD IVANE DO TADIJE

Posjet vili Brlićevac održao se u sklopu manifestacije „Od Ivane do Tadije“ 24. travnja 2022. U vili Brlićevac dočekala nas je praunuka iz drugog koljena Ivane Brlić-Mažuranić s obitelji koja nas je upoznala s detaljima iz života vezanim za Ivanu, posebno vezano za vinograd, berbu grožđa, proizvodnju vina i boravak u prirodi. Tijekom iste manifestacije posjetili smo i dječje izletište iznad Slavonskog Broda Šumu Striborovu koja je ukrašena likovima iz Priča iz davnine.

TJEDAN ŠKOLE OŠ Ivana Brlić-Mažuranić

Nakon dvije godine virtualnog obilježavanja Dana škole, ove godine odlučili smo sve nadoknaditi i posvetiti cijeli tjedan slavljenju naše književne velikanke Ivane Brlić-Mažuranić.

 

 

Započeli smo aktivnostima vezanim za Noć knjige koje smo posvetili, naravno, Ivani Brlić-Mažuranić, njezinoj slobodi u pisanju i stvaranju. Skupina učiteljica kreirala je Ivanin kutak, svoju viziju njezinog salona. Prikupivši stare ukrasne i funkcionalne predmete, slike, satove, posuđe, umjetnički su ih složile u funkcionalnu cjelinu i tako oživjele duh Ivaninog vremena. Da ne bi samo predmeti govorili o Ivani, profesorica engleskog jezika Marija Bilić na taj je dan preuzela Ivaninu ulogu – odjevnom kombinacijom i ekstravagantnim šeširom vlastite izrade na prvu je osvojila i zainteresirala učenike i zaposlenike škole. No, najbolji dio spektakla tek je uslijedio – pričajući Šumu Striborovu, na umjetnički i istovremeno, djeci blizak i zanimljiv način, osvojila je pažnju, zanimanje i naklonost najmlađe, najiskrenije i time najzahtjevnije publike. Oduševljeni i nadahnuti učenici nastavili su aktivnosti likovnom radionicom prema motivima priče. Vjerujemo da će im ova posebna pričaonica dugo ostati u lijepom sjećanju.

Nakon završetka nastave uslijedio je program za više razrede – izložba fotografija, izdanja i ilustracija Ivaninih djela i projekcija filma o životu Ivane Brlić-Mažuranić. Tada je na red došao natjecateljski dio programa – prethodno prijavljene ekipe Vila Zatočnica, Domaćih, Tintilinića, Zora-djevojaka, Jaglenaca i Rutvice i baba Poludnica sudjelovale su na Kahoot kvizu, igri Pogodi tko s likovima iz Priča iz davnine i u igri prepoznavanja ulomka iz Priča iz davnine. Ekipa Tintilinića je pokazala najbolje znanje na kvizu, babe Poludnice osvojile su prvo mjesto u Pogodi tko, ali presudna je bila igra prepoznavanja ulomka u kojoj su potpuno dominirale Vile Zatočnice i podijelile prvo mjesto s Jaglencima i Rutvicom. Za nagrade najboljima pobrinula se Školska knjiga, a školska zadruga Domaći osigurala je okrepu natjecateljima.

Svi hodnici škole ispunjeni su učeničkim radovima i ostvarenjima, u šarenilu koje obuhvaća sve ono lijepo i kreativno što nas je pratilo u ovoj školskoj godini. Ističemo uspjehe na županijskom natjecanju iz Geografije i natjecanju Mladih tehničara, kao i uspjehe na literarnim natječajima i u sportskim natjecanjima. Čestitamo učenicima Domagoju Prpiću, Rafaelu Malinaru, Anđeli Listeš, ekipi rukometaša i trkača i njihovim mentoricama Magdaleni Đaković, Višnji Kokanović i Mariji Alagić i mentoru Ivanu Ercegu!

Da bismo upotpunili doživljaj dječjom radošću, jedan dan svi učenici naše škole imali su priliku na školskom igralištu kroz 6 različitih poligona, od aerobika do skakanja u vrećama igrati se, plesati, rekreirati i natjecati. Na kraju tjedna, kada su nas brojni učenici pitali kada ćemo ovo sve ponoviti, shvatili smo da idemo u pravom smjeru! Ovdje možete pogledati kako je to sve izgledalo:

Zadnji dan ovoga tjedna, 29. travnja, je nenastavni dan, kako je planirano Godišnjim planom i programom.

 

POLUZAVRŠNICA PROJEKTA „OD IVANE BRLIĆ DO IVANE MAŽURANIĆ” Zvijezde su rođene!

Projekt „Od Ivane Brlić do Ivane Mažuranić” koji traje cijelu ovu nastavnu godinu primakao se svom kraju. Kako šećer dolazi na kraju, tako smo i mi za kraj ostavili najslađe aktivnosti i druženja.

 

 

U goste su nam došli učenici i učiteljice iz Ogulina iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić. Nakon, po njihovim izjavama, iznimno zabavnog putovanja, odmora i okrepe u školskom holu i atriju, razgledali su izložbu izdanja, ilustracija i fotografija iz života Ivane Brlić-Mažuranić.  Posebno ih je oduševila naša rekonstrukcija salona Ivane Brlić-Mažuranić, a još više mogućnost fotografiranja  s Ivaninim  šeširom! Upoznavanje sa školom nastavili smo obilaskom oslikanih zidova naše škole na kojima već desetljećima žive prizori iz Ivaninih djela.

 

Uslijedilo je druženje s našim učenicima na zajedničkom sajmu učeničkih zadruga.

Ogulinska zadruga Regoč poznata je po svojim radovima u keramici pa smo se divili šahu iz davnina, šumi Striborovoj, skulpturi Ivane Brlić-Mažuranić i drugim umjetničkim skulpturama koje su izradili. Nešto smo kupili, a na poklon smo dobili prelijepu Ivaninu skulpturu. Hvala zadruzi Regoč iz Ogulina, uvijek ćemo se vas sjetiti kada pogledamo vaše predivne skulpture!

Naša zadruga Domaći pod sigurnom rukom voditeljice Ivane Bešlić, priredila je već tradicionalne vafle s nutelom, kokice, cedevitu, voćnu salatu... i sve smo u slast pojeli i popili. Da ne bi sve ostalo samo na hrani i piću, Domaći su pripremili ruksake, torbe, pernice, majice s motivima Priča iz davnine, društvene igre, raznolike, šarene i zabavne suvenire na koje smo jedva čekali potrošiti i zadnje kune.

 

Poslije sajma dogodio se, bez pretjerivanja, glazbeno-scenski spektakl u kojem su sudjelovali naši učenici-glumci, učenici-pjevači, učenici-svirači. U režiji, scenariju i kostimima naše svestrane nastavnice engleskog jezika Marije Bilić, uprizorena je predstava po motivima priče iz davnine Ribar Palunko i njegova žena. Zbor, svirači i solisti pod ravnanjem Tajane Novak podigli su cijeli doživljaj izvedbom songova od More, more, preko Večeras je naša fešta (tko ne piva s Budainke nije!), Nije u šoldima sve, Love and marriage, Sound of silence, dokazali su i pokazali višestruke talente naših učenika. Ribar Palunko, poznatiji kao Borna Safundžić iz 5.b osvojio je sve simpatije publike, ali da nije bilo Mani, njegove hrabre i poduzetne žene, Lucije Zorić iz 5.a, stradao bi Palunko kod Kinga, Eve Nikičić i njezine bratije lady Snake, Lorene Oroz, Ćele, Ivana Nenadića i Lešija, Marka Butkovića. Cijelu predstavu uljepšavale su umjetnički i duhovito oslikane kulise naših likovnjaka pod budnim okom i vodstvom nastavnice likovne kulture, Ivane Krešić. Oni su primijetili kako samo slovo dijeli Palunkovu omiljenu hranu lobodu, od slobode, jedine istinske Palunkove želje nakon što je isprobao bogatstvo u sužanjstvu prodavača droge, igara na sreću i kamatara. Na svu sreću, Mani je ipak bilo dovoljno stalo do Palunka da hrabro pregazi sve prepreke i spasi svoje najdraže, Palunka i sina Vlatka.  Za ljubav im treba samo žena, čovjek i more, za sreću dijete iz ljubavi, mali Vlatko. Nakon što smo oduševljenim pljeskom pozdravili sretan kraj, zvijezde našeg spektakla rado su pozirale za selfije s oduševljenom publikom, dijelilo se i autograme. Zvijezde su rođene! Bilo je tu i suza radosnica ponosnih roditelja. Trud, rad, uporno vježbanje do savršenstva su se isplatili! Jedva čekamo sljedeći termin predstave da ne moramo rastjerivati prekobrojnu publiku željnu dobre zabave!

 

Nakon ove raspjevane katarze uputili smo se sa svojim gostima do grada pa uz stručno vodstvo nastavnice likovne kulture Ivane Krešić, obišli tvrđavu, korzo, spomenik Ivani, kuću Brlić i sve skulpture iz Priča iz davnine koje su naši gosti isprve povezali s pripadajućim im pričama.  Uslijedilo je slobodno vrijeme za potrebe gastronomske prirode.

 

Rastali smo se s našim gostima uz obećanje uzvratnog susreta 10. lipnja u Ogulinu na Festivalu bajki, na koji ćemo svakako povesti naše zvijezde: fenomenalnog Palunka, hrabru Mani, opasnog Kinga, instagramušu Zoru-djevojku, lady Snake, Ćelu, Lešija, sve predivne pjevače, svirače, glumce...

 

Do viđenja u Ogulinu, od Ivane Brlić iz Slavonskog Broda do Ivane Mažuranić iz Ogulina!

 

"Od Ivane Brlić do Ivane Mažuranić" u Ogulinu

 

Dvadesetak dana nakon posjeta učenika i učiteljica OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Ogulina Slavonskom Brodu, učenici i učiteljice iz OŠ „Ivana Brlić-Mažuranić” iz Slavonskog Broda uputili su se u uzvratni posjet.

 

 

U ranim jutarnjim satima 10. lipnja četrdesetak učenika koji su sudjelovali u izvannastavnim aktivnostima i provedbi projekta i tri učiteljice krenuli su put Ogulina.

Nakon toplog dočeka i obilaska sestrinske škole, uslijedilo je otvorenje 17. Ogulinskog festivala bajke, uz mažoretkinje, stražare u svečanim odorama, animatora na štulama, nastup učenika Prve osnovne škole. Sve prisutne pozdravili su direktorica Turističkog ureda, županica Karlovačke županije i gradonačelnik Ogulina. Na kraju otvorenja svi su zapjevali i zapljeskali Bojanu Jambrošiću kojeg će kasnije vidjeti u ulozi vuka. Gostoljubivi domaćini pripremili su besplatne deserte za sve.

U šetnju i razgledanje Ogulina povela nas je ravnateljica škole, gđa Anđelka Salopek. Upoznala nas je sa spomenicima i crkvom, provela kroz Park izviđača, pričala o Đulinom ponoru i rijeci ponornici, spletu špilja koji su tek istraženi u duljini od 16 kilometara, a sežu i dalje.

Na red je došao posjet Ivaninoj kući bajke. Čuda koja skriva otkrivao nam je Malik Tintilinić, sat vremena brzo je proletio u istraživanju ilustracija, portreta, zidnih slagalica, predmeta iz bajki, knjiga, crtića, a na kraju smo svi posjetili Bjesomara u njegovoj špilji i saznali naše supermoći. Od onih koji osmijehom ispravljaju jedinice do onih koji skakuću po oblacima, zvižduču, pjevaju i ludiraju se, Bjesomar nas je nasmijao i zabavio. Čini se da je Potjeh dobro utjecao i na njega.

U posjetu Zavičajnom muzeju u Frankopanskom kaštelu vidjeli smo zbirku Domovinskog rata, etnografsku zbirku, spomen sobu Ivane Brlić-Mažuranić i zatvorsku ćeliju Josipa Broza.

Ispred kaštela dočekao nas je opet Bojan Jambrošić, ovaj puta kao vuk u predstavi Mi o vuku. Lijepo ukrašena pozornica, bale slame prekrivene krparama za sjedenje pridonijeli su uživanju u gledanju ovog zabavnog mjuzikla. Potpuno smo promijenili mišljenje o vuku i zaputili se istražiti ponudu slatkiša, suvenira, obojati kosu i oslikati lica.

Prebrzo je došlo vrijeme rastanka, obećali smo jedni drugima da ćemo nastaviti suradnju, veže nas život naše velike književnice, prijateljstva i lijepa zajednička druženja.

 


Oglasna ploča
 

Priloženi dokumenti:
Odluka o odabiru udzbenika[490].pdf

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

 

Zakoni i propisi u OŠ

 

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi

 > YahooCMS za škole logo
Osnovna škola "Ivana Brlić - Mažuranić" Slavonski Brod / Zagrebačka 78, HR-35000 Slavonski Brod / www.os-ibmazuranic-sb.skole.hr / skola@os-ibmazuranic-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju